Tips Mudah Meredakan SaKit Belakang

Written By royanty baruddin on Thursday, 13 November 2014 | 11/13/2014 07:38:00 am

Assalamualaikum dan selamat pagi. Pagi ni nak share tips mudah saya mengatasi sakit tulang belakang. Tips ini pun saya dapat dari doktor dan dari kursus OSHA di Bangi.


Penggunaan komputer yang terlalu lama antara penyumbang kepada sakit belakang dan leher. Antara tips-tips yang di beri:-
  • Jangan duduk terlalu lama di depan pc. Lalukan senaman ringkas untuk membetulkan peredaran darah.

  • selaraskan kedudukan screen pc atau pun laptop. Macam mana nk tahu selaras atau tidak?  Lurus kan tangan anda sekiranya anda tidak dapat capai  screen monitor adjust bagi jari anda dapat capai.

  • pastikan ketinggian meja sesuai dengan anda. Jangan biarkan kaki anda tergantung bila duduk. Ambil kotak atau pun bangku/kerusi kecil.
  • pastikan tangan anda terletak elok di atas meja ( dalam keadaan selesa). Jika tidak anda akan mengalami sakit bahu dan belikat.
  • bagi yang lelaki, keluarkan dompet dari poket belakang. Salah satu faktor slipped disc.

Ok la... itu serba sedikit tips yang saya mahu kongsikan. Buat ye jangan tak buat. Dan jangan lupa minum susu dan ambil suplemen untuk kesihatan tulang dan sendiri anda.

Anda memerlukan konsultasi?
Contact saya Royanty Baruddin
SID 1082999
0133413974



6 comments:

  1. memang slalu sakit blakang trutama kalau buat assignment .. hmm jemput singgah dan komen jom :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat senaman ringkas seperti yg di sarankan. Tq

      Delete
  2. Replies
    1. Kalau sayangkan badan ikut pesanan yang di beri

      Delete
  3. Boleh buat sis..tp kjap jer..pas tu lupe..hehe..

    ReplyDelete
  4. biase mase nk jawab exam, mesti sakit belakang..huhu

    ReplyDelete

Powered by Blogger.